Je bekijkt nu Waarom je als zelfstandige een website nodig hebt (en wat de Wet DBA ermee te maken heeft)

Waarom je als zelfstandige een website nodig hebt (en wat de Wet DBA ermee te maken heeft)

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Wetgeving

De Wet DBA… klinkt niet echt spannend, toch? Maar als zelfstandige is het opzicht wel iets waar je rekening mee moet houden. Met de recente uitspraak van de Hoge Raad (februari 2025) is er een interessante wending: je ondernemerschap weegt nu zwaarder mee bij de vraag of je écht zelfstandig bent. Een website kan een van de dingen zijn die bewijzen dat jij als ondernemer werkt. Maar hoe zit dat precies?

Oh, en even tussen ons: normaal ben ik hier niet om nieuwe wetten uit te leggen… ik ben geen jurist en wil dat ook zeker niet worden. Maar omdat deze verandering mijzelf en mijn klanten kan raken, vond ik het de moeite waard om me er eens goed in te verdiepen. Nu ik het eenmaal snap, waarom zou ik het dan niet meteen op een begrijpelijke manier met jou delen?

Wat was die Wet DBA ook alweer?

De Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) is bedacht om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Met andere woorden: je mag jezelf niet ZZP’er noemen als je voor één opdrachtgever werkt in een loondienst verband. Alleen als ZZP’er heb je dan niet de voordelen van een werknemer (zoals pensioen, doorbetaling als je ziek bent, etc.). Dat wil de Belastingdienst voorkomen.

Tot nu toe werd vooral gekeken naar de manier waarop je werkt: krijg je opdrachten gewoon door zonder eigen inspraak? Moet je vaste tijden aanhouden? Word je aangestuurd alsof je een werknemer bent? Maar de Hoge Raad heeft nu bepaald dat er méér bij komt kijken: ook hoe jij jezelf als ondernemer profileert, speelt een belangrijke rol.

Wat betekent die nieuwe uitspraak voor jou?

De Hoge Raad heeft gezegd dat als jij als ondernemer handelt, dat een duidelijke aanwijzing is dat je ook echt zelfstandig bent. Daar hoort meer bij dan alleen een KVK-inschrijving. Denk aan dingen zoals:

  • Meerdere opdrachtgevers hebben (dus niet afhankelijk zijn van één klant)
  • Het actief werven van je eigen klanten en opdrachten
  • Zelf je tarieven bepalen en onderhandelen
  • Investeringen doen in je bedrijf (zoals software, apparatuur of marketing)
  • Je bepaald zelf hoe je het werk uitvoert en bent verantwoordelijk voor het eindresultaat
  • Je hebt een KVK-inschrijving, BTW-nummer, visitekaartjes en een eigen website en huisstijl → Je hebt duidelijk een eigen werkwijze, identiteit en ondernemersuitingen.

Waarom is een website dan zo belangrijk?

Een website is allang geen luxe meer. Het is een essentieel onderdeel van je bedrijf. Maar met deze nieuwe uitspraak wordt het nóg relevanter. Een website:

  • Laat zien dat je je bedrijf serieus neemt
  • Zorgt ervoor dat klanten je online kunnen vinden
  • Maakt je minder afhankelijk van platforms zoals LinkedIn, Instagram en andere Social Media.
  • Geeft je een professionele uitstraling (én wekt meer vertrouwen)
  • Is een investering in je onderneming (en dat is een pluspunt voor je zelfstandigheid!)

Als je geen website hebt laat je kansen liggen en maak het ook lastiger om je zelfstandige status te bewijzen.

Wat betekent dit voor jou als ZZP’er?

Als je al ondernemer bent (of overweegt om voor jezelf te beginnen), dan is dit hét moment om na te denken over hoe je je ondernemerschap uitdraagt. Een website is geen ‘leuke extra’, maar een slimme zet om professioneel en zelfstandig over te komen. Plus: het helpt je gewoon aan meer klanten. Win-win!

Ben je benieuwd hoe een website jouw ondernemerschap kan versterken? Of twijfel je nog of heb je gewoon veel vragen? Soms is het dan gewoon fijn om even met iemand te praten over het ondernemerschap. Stuur me even een berichtje en wellicht kunnen we samen even een (virtueel) kopje koffie drinken.

Hopelijk heeft deze informatie je een beetje verder geholpen!

Lieve groetjes,

Shanice & Anne-Claire

P.S. binnenkort geef ik een online masterclass via Zoom over hoe jij jouw eigen homepage of salespage kan optimaliseren. Doe je mee? Meld je hier aan!